Annaufal Travel And Tours

Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd – Pengenalan Umrah

Annaufal Travel & Tours

‘Umrah (Arab: عمرة) adalah haji Islam ke Mekah, Hijaz, Arab Saudi, yang dilakukan oleh umat Islam yang boleh dilakukan pada bila-bila masa tahun ini, berbanding dengan Ḥajj (bahasa Arab: حج) yang mempunyai tarikh tertentu ke kalendar lunar Islam. Dalam bahasa Arab, ‘Umrah bermaksud “untuk melawat tempat penduduk.” Di dalam Syariah, Umrah bermaksud melakukan Tawaf bulat Ka’bah (Arab: كعبة, ‘Cube’), dan Sa’i antara Safa dan Marwah, kedua-duanya setelah menganggap Ihram (keadaan suci). Ihram mesti diperhatikan apabila melakukan perjalanan dengan tanah dan melewati Miqat seperti Zu ‘l-Hulafa, Juhfa, Qarnu’ l-Manāzil, Yalamlam, Zāt-i-‘Irq, Ibrahīm Mursīa, atau tempat di al-Hill. Keadaan yang berbeza wujud untuk pengembara udara, yang mesti memerhatikan Ihram sekali memasuki perimeter khusus tentang kota Mekah. Kadang-kadang disebut ‘haji kecil’ atau ‘haji yang lebih rendah’, haji adalah haji ‘utama’ yang wajib bagi setiap muslim yang mampu membelinya. Umrah tidak wajib tetapi amat disyorkan.

Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd – Perbezaan antara Haji dan Umrah

Kedua-duanya adalah ziarah Islam, perbezaan utama adalah tahap kepentingan mereka dan cara pemeliharaan.
Haji adalah salah satu daripada lima pilar Islam. Ia adalah wajib bagi setiap Muslim sekali dalam seumur hidupnya, dengan syarat mereka sesuai fizikal dan mampu dari segi kewangan.
Hajj dilakukan pada hari tertentu semasa bulan Islam yang ditetapkan. Bagaimanapun, Umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa.
Walaupun mereka berkongsi upacara umum, Umrah dapat dilakukan dalam waktu kurang dari beberapa jam sementara Haji lebih banyak memakan waktu, dan melibatkan lebih banyak ritual.

Annaufal Travel & Tours – Jenis Umrah

Jenis Umrah tertentu wujud bergantung kepada sama ada atau tidak jemaah haji akan melakukan Umrah dalam tempoh Haji, dengan itu menggabungkan merit mereka.

Annaufal Travel & Tours – Ritual

Jemaah haji mempersembahkan serangkaian ritual ritual kehidupan Ibrahim (Abraham) dan isteri keduanya Hajar, dan perpaduan dengan umat Islam seluruh dunia. Para peziarah memasuki perimeter Mekah dalam keadaan Ihram dan melaksanakan:

  • Tawaf (bahasa Arab: طواف), yang terdiri daripada mengelilingi Ka’bah sebanyak tujuh kali dalam arah lawan arah jam. Lelaki digalakkan untuk melakukan ini tiga kali pada kadar yang cepat, diikuti dengan empat kali, lebih rapat, pada tahap yang santai.
  • Sa’i (Arab: سعي), yang bermaksud berjalan dengan cepat tujuh kali antara bukit-bukit Safa dan Marwah. Ini adalah penggubalan semula pencarian Hajar untuk air. Ismael (Ismael) menangis dan memukul tanah dengan kakinya (beberapa versi cerita mengatakan bahawa seorang malaikat mengikis kaki atau ujung sayapnya di tanah), dan air secara ajaib melonjak keluar. Ini sumber air hari ini dipanggil  Zamzam.

Masa puncak haji adalah hari sebelum, semasa dan selepas haji dan semasa sepuluh hari terakhir Ramadhan.

Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd

Untuk mendapatkan pakej umrah dari Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd. Anda boleh layari ke laman web beliau di https://annaufal.com/ . Annaufal Travel memberi perkhidmatan paling terbaik jika dibandingkan yang diluar. Niat anda, amanah kami.