Pembentukan Awal Kota Madinah

Kota Madinah | Sejarah Pembetukan Kota Madinah

Medinah adalah sebuah bandar di rantau Hejaz Semenanjung Arab dan ibu pejabat pentadbiran Wilayah Al-Madinah di Arab Saudi. Di jantung kota ini adalah al-Masjid an-Nabawi (‘Masjid Nabi’), yang merupakan tempat penguburan Nabi Muhammad, dan merupakan kota kedua paling suci di Islam setelah Mekah.

Madinah adalah destinasi Muhammad yang hijrahnya (migrasi) dari Mekah, dan menjadi ibukota Empayar Islam yang berkembang pesat, di bawah pimpinan Muhammad. Ia berfungsi sebagai asas kuasa Islam pada abad pertama di mana masyarakat Islam awal berkembang. Madinah adalah rumah kepada tiga masjid tertua, iaitu Masjid Quba, al-Masjid an-Nabawi, dan Masjid al-Qiblatayn (‘Masjid kedua Qiblas’). Umat ​​Islam percaya bahawa surahs kronologi terakhir Al-Quran diturunkan kepada Muhammad di Madinah, dan dipanggil Medinan surah yang berbeza dengan surah Meccan yang terdahulu.

Kota Suci Madinah

Sama seperti Mekah, pusat bandar Madinah ditutup kepada sesiapa yang dianggap bukan Islam, termasuk anggota gerakan Ahmadiyah, oleh kerajaan negara; Walau bagaimanapun, bahagian lain di bandar tidak ditutup

Perkataan Arab al-Madinah (المدينة) bermaksud ‘bandar’. Sebelum kemunculan Islam, bandar ini dikenali sebagai Yathrib. Perkataan Yathrib telah direkodkan dalam Surat al-Ahzab dari Al-Quran. [Quran 33:13]

Juga dipanggil Taybah (Baik) ([tˤajba]; طيبة). Dan Tabah (dalam bahasa Arab “طابة”). Nama alternatif ialah al-Madīnah an-Nabawiyyah (المدينة النبوية) atau Madīnat an-Nabī (مدينة النبي, “kota nabi”).

Sejarah Kota Madinah

Pada tahun 2010, bandar Madinah mempunyai penduduk 1,183,205. Penduduk semasa era pra-Islam Yathrib juga termasuk suku Yahudi. Kemudian nama bandar itu ditukar kepada Madīna-tu n-Nabī atau al-Madīnatu ‘l-Munawwarah (المدينة المنورة “kota yang menyala” atau “kota berseri”). Madinah dirayakan kerana mengandungi al-Masjid an-Nabawi dan juga sebagai kota yang memberi perlindungan kepada beliau dan pengikutnya, dan juga sebagai bandar Islam yang paling suci kedua, selepas Mekah. Muhammad dikebumikan di Madinah, di bawah Kubah Hijau, seperti yang pertama dua khalifah Rashidun, Abu Bakr dan Umar, yang dikebumikan di sebelahnya dalam rumah Muhammad.

Medina adalah 210 km (340 km) utara Mekah dan kira-kira 120 km (190 km) dari pantai Laut Merah. Ia terletak di bahagian paling subur di semua wilayah Hejaz, aliran di sekitar kawasan ini berkumpul di kawasan ini. Dataran besar meluas ke selatan; di setiap arah pandangannya dibatasi oleh bukit dan gunung.

Bandar bersejarah ini membentuk bujur, dikelilingi oleh dinding yang kuat, 30 hingga 40 kaki (9.1 hingga 12.2 m) tinggi, bertarikh dari abad ke-12 CE, dan diapit dengan menara, sementara di atas batu, berdiri sebuah istana. Daripada empat pintu gerbangnya, pintu Bab-al-Salam, atau Mesir, adalah luar biasa untuk kecantikannya. Di luar tembok kota, barat dan selatan adalah pinggiran bandar yang terdiri dari rumah, dataran rendah, taman dan perkebunan yang rendah. Pinggir bandar ini juga mempunyai dinding dan pagar. Hampir semua bandar bersejarah telah dirobohkan di era Saudi. Kota yang dibangun semula itu berpusat pada al-Masjid an-Nabawi yang luas.

Kuburan Fatimah (anak perempuan Muhammad) dan Hasan (cucu Muhammad), di seberang masjid di Jannat al-Baqi, dan Abu Bakr (khalifah pertama dan bapa isteri Muhammad, Aisyah), dan Umar (Umar ibn Al-Khattab ), khalifah kedua, juga di sini. Masjid ini bermula pada masa Muhammad, tetapi telah dua kali dibina semula.

Kerana dasar keagamaan kerajaan Saudi dan kebimbangan bahawa tapak bersejarah dapat menjadi tumpuan untuk penyembahan berhala, kebanyakan warisan fizikal Islam Medina telah diubah.

Ibadah Umrah di Kota Madinah

Kepada mereka yang ingin menunaikan ibadah umrah boleh layari https://annaufal.com. Dapatkan pakej umrah murah 2019 bersama mereka sekarang. Pakej Umrah 2019 Annaufal Travel boleh didapati dengan menghubungi mereka di talian 03 4270 9596.

umrah 2019