Pengenalan Tentang Umrah

Pengenalan Tentang Umrah

Umrah adalah perjalanan Islam ke Mekah, Hijaz, Arab Saudi, yang dilakukan oleh umat Islam yang boleh dipeluk pada setiap tahun, berbanding dengan Ḥajj (bahasa Arab: حج) yang mempunyai tarikh tertentu seperti yang ditunjukkan oleh jadual lunar Islam. Dalam bahasa Arab, ‘Umrah menandakan “untuk melawat tempat penduduk.” Di dalam Syariah, Umrah bercadang untuk melaksanakan Tawaf bulat Ka’bah (Arab: كعبة, ‘3D square’), dan Sa’i di antara Safa dan Marwah, kedua-duanya selepas mengharapkan Ihram (negara kudus). Ihram mesti ditonton sekali melalui tanah dan melewati Miqat seperti Zu ‘l-Hulafa, Juhfa, Qarnu’ l-Manāzil, Yalamlam, Zāt-I-‘Irq, Ibrahīm Mursīa, atau tempat di al-Hill. Keadaan tersendiri wujud untuk pelaut udara, yang mesti menonton Ihram sekali memasuki pinggir tertentu tentang kota Mekah. Dalam beberapa kes disebut ‘perjalanan kecil’ atau ‘perjalanan yang lebih rendah’, Haji adalah perjalanan ‘nyata’ yang wajib bagi setiap muslim yang dapat menanggung kosnya. Umrah tidak wajib tetapi sangat dicadangkan.

Berbeza antara Haji dan Umrah

pakej umrah murah

Keduanya adalah perjalanan Islam, kontras utama adalah tahap pentingnya dan strategi untuk pengiktirafan.

Haji adalah salah satu daripada lima utama Islam. Ia adalah wajib bagi setiap Muslim sekali dalam seumur hidup mereka, jika mereka fizikal dan layak mahir.

Haji dilaksanakan pada hari-hari tertentu di tengah-tengah bulan Islam yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, Umrah boleh dilakukan setiap kali.

Walaupun hakikat mereka berkongsi kebiasaan biasa, Umrah dapat dilakukan dalam waktu beberapa jam sementara Haji adalah tambahan yang membosankan, dan termasuk lebih banyak upacara.

Jenis Umrah

Jenis tertentu Umrah wujud tanpa mengira sama ada pengembara ingin melaksanakan Umrah dalam jangka masa Haji, dengan cara ini menyatukan legitimasinya.

Pada ketika yang dilakukan dekat dengan Haji, Umrah dianggap sebagai “kegembiraan” (Umrat al-tamattu) dan merupakan sekeping haji yang lebih lengkap (Hajjul tamattu). Secara lebih tepat lagi, adat istiadat Umrah dilakukan terlebih dahulu, dan selepas itu upacara keagamaan dilakukan.

Sesuatu yang lain, apabila dilakukan tanpa meneruskan Haji, Umrah dipandang sebagai “soliter” (Umrah Mufradah).

Kastam

Pengembara memainkan peranan sebagai pelaku tindakan adat dalam kehidupan Ibrahim (Abraham) dan pasangannya yang kedua, Hajar, dan perpaduan dengan umat Islam di seluruh dunia. Penjelajah memasuki sempadan Mekah di wilayah Ihram dan melaksanakan:

Tawaf, yang terdiri daripada mengelilingi Ka’bah sebanyak tujuh kali dengan cara lawan lawan. Lelaki digesa untuk melakukan ini tiga kali pada kadar yang pantas, diturunkan sebanyak empat kali, dengan lebih intensif, pada tahap yang tidak mencukupi.

Sa’i, yang membayangkan dengan cepat berjalan tujuh kali ke depan dan ke belakang antara lereng Safa dan Marwah. Ini adalah penubuhan semula imbasan Hajar untuk air. Kanak-kanak Ismael (Ismael) menangis dan memukul tanah dengan kakinya (beberapa varian cerita mengatakan bahawa seorang Rasul yang diberkati menggaruk kaki atau ujung sayapnya di sepanjang tanah), dan air secara mendadak melangkah ke hadapan. Air sumur ini hari ini dipanggil Well of Zamzam.

Halq atau taqsir: Taqsir adalah pemendekan separuh rambut yang kerap diadakan untuk wanita yang memangkas sekurang-kurangnya satu inci atau lebih banyak rambut mereka. Halq adalah mencukur keseluruhan kepala, lebih kerap daripada tidak dilakukan pada lelaki. Kedua-duanya menyiratkan kemahuan kepada Tuhan untuk memuji penampilan fizikal. Pencukur / pemotong kepala diselamatkan sehingga penamat Umrah.

Kediaman ini menyelesaikan Umrah, dan penjelajah boleh meninggalkan ihram. Walaupun hakikat bahawa bukan sekadar adat, kebanyakan perintis minum air dari Well Zamzam. Pertubuhan Islam yang berbeza memainkan adat ini dengan teknik yang agak luar biasa.

Masa kemuncak perjalanan adalah hari-hari sebelumnya, di tengah-tengah dan selepas haji dan di tengah-tengah sepuluh Ramadan yang paling lama.

Pakej Umrah Terbaik Oleh Annaufal Travel & Tours

Sekiranya anda berhajat untuk mengerjakan ibadah umrah. Annaufal Travel menawarkan pakej umrah terbaik dan berpatutan. Terdapat 3 Pakej Umrah yang ada, iaitu, pakej ekonomi sumayya, pakej premium aisha dan pakej platinum khadeja. Sekiranya anda ingin mendapat info mengenai pakej-pakej ini. Anda boleh layari https://annaufal.com/pakej-umrah-terbaik/ .