Perodua Myvi Baru Yang Hebat

Proton Myvi Baharu Dengan 1.3 L dan 1.5 L

Dari segi persaingan, hatchback Axia kecil sendiri Perodua masih lebih murah, dengan versi 1.0 Advance lebih murah daripada Myvi 1.3 asas pada RM41k. Sedan Bezza agak dekat, dengan model 1.3 Advance berharga RM49k. Bagi jenama lain, Proton Iriz hampir sama dengan harga, dari RM42k hingga RM57k. Dan bagaimana dengan Honda Jazz? Nah, varian Jazz yang paling murah adalah untuk RM72k, yang merupakan premium RM17k atas Myvi julat. Bergerak ke Jazz top-spec dan perbezaannya ialah RM30k lebih untuk Honda.

Seterusnya, mari kita lihat pada platform. Sebelum pelancaran itu, banyak khabar angin mengatakan bahawa kereta itu berdasarkan kepada Toyota Corolla iM. Itu tidak betul. Ia sebenarnya dibina pada versi revisi platform Myvi lama, tetapi dengan 70% bahagian baru. Bilah jarak 60 mm lebih panjang daripada sebelumnya pada 2.5 meter, tetapi ini masih sangat menegak segmen B, bukan unit C segmen seperti Corolla.

Pada ketinggian 3.9 meter, 205 mm lebih lama daripada kereta lama, dan ia juga lebih lebar sebanyak 70 mm dan lebih rendah sebanyak 30 mm berbanding sebelumnya (dimensi penuh dan bagaimana ia dibandingkan dengan persaingan, di sini), dan ini benar-benar mengubah perkadaran kereta – ia bukan lagi sebuah kereta JDM yang berbentuk gelembung, tetapi sebuah hatchback yang kontemporari.

Perodua berkata gaya luaran semuanya dilakukan secara tempatan, yang pada dasarnya direka oleh rakyat Malaysia. Walaupun beberapa bahagian kelihatan biasa, ia masih merupakan kereta yang bagus. Tidak seperti Myvi lama, di mana model 1.3 dan 1.5 liter mempunyai wajah yang berbeza, ciri reka bentuk yang sama di sini – versi enjin yang lebih besar hanya menambah pada kit badan depan dan skirt sisi untuk menjadikannya kelihatan lebih sporty.

Akhir depan Myvi baru jauh lebih rendah dan lebih tajam dari sebelumnya, dan lampu depan kini unit LED reflektor, standard di seluruh papan. Teknologi ini menawarkan cahaya yang lebih cerah, menggunakan kuasa kurang, dan harus bertahan lebih lama daripada mentol halogen. Masih belum ada DRL LED. Ia dilengkapi dengan wipers jenis aeroblade, yang pertama untuk Perodua, bersama-sama dengan cermin depan akustik untuk aspek bunyi bising, getaran dan kekasaran (NVH) yang lebih baik.

Di bahagian belakang, taillamp menegak Myvi biasa kini dua unit mendatar – ciri LED, walaupun isyarat dan lampu terbalik masih mentol dan tiada foglamp belakang. Model 1.5 liter menambah pada spoiler belakang yang lebih besar, dan 1.5 Advance mendapat kamera terbalik, disusun dengan kemas ke dalam pemegang pegangan.

Dari segi roda, model 1.3 liter berpakaian dengan roda 14 inci sebagai standard, yang dinaik taraf kepada aloi nada dwi-15 inci pada model 1.5 liter. Walaupun saiznya meningkat, berat badan telah dipantau. Model 1.3 liter itu masih di bawah satu tan, dan bahagian atas 1.5 Tips tipis pada skala 1,015 kg, yang hanya 35 kg lebih daripada yang lama.

Dapatkan sewa kereta kl bersama Nabil Ck. sewa kereta kl Nabil Ck Murah dan Bersih. Layari http://www.itsnabilck.com/kereta-sewa-kl/ untuk sewa kereta murah kl