Petua Memandu Di Jalanraya

Petua keselamatan memandu setiap pemandu perlu tahu

Sewa Kereta Penang

Apabila anda berada di belakang roda kereta – sama ada bersendirian atau dengan penumpang – memandu dengan selamat semoga menjadi kebimbangan utama anda. Kami lebih teralih daripada sebelumnya, jadi penting untuk mengetahui asas memandu yang selamat dan mengamalkannya setiap kali anda berada di jalan raya. Berikut adalah beberapa tips memandu selamat:

Petua keselamatan memandu teratas 4

Artikel Berbayar : Dapatkan Kereta Sewa Penang anda di KARLOOP. KARLOOP menyediakan perkhidmatan sewa kereta di seluruh Malaysia.

Tumpukan pada memandu

 • Jauhkan 100% perhatian anda pada memandu sepanjang masa – tiada pelbagai tugas.
 • Jangan gunakan telefon anda atau mana-mana peranti elektronik semasa memandu.
 • Perlahankan. Mempercepatkan memberi anda kurang masa untuk bertindak balas dan meningkatkan keperitan kemalangan.

Memandu defensif

 • Ketahui apa yang pemandu lain di sekitar anda lakukan, dan mengharapkan yang tidak dijangka.
 • Menganggap pemandu lain akan melakukan sesuatu yang gila, dan sentiasa bersedia untuk mengelakkannya.
 • Pastikan bantal 2 saat antara anda dan kereta di hadapan anda.
  Jadikannya 4 saat jika cuaca buruk.

Buat pelan memandu selamat

 • Kargo selamat yang mungkin bergerak sementara kenderaan sedang bergerak.
 • Jangan cuba mengambil item yang jatuh ke lantai.
 • Memiliki item yang diperlukan dalam jangkauan mudah – seperti tol tol, kad tol dan pas garasi.
 • Sentiasa memakai tali pinggang keledar dan memandu dengan mudah dan bebas dadah.

Lebih banyak tips keselamatan memandu

 • Jangan biarkan kanak-kanak melawan atau memanjat di dalam kereta anda – mereka harus tergulung di tempat duduk mereka sepanjang masa. Kebisingan terlalu banyak boleh mengalih perhatian anda dari tumpuan di jalan raya.
 • Elakkan memandu apabila anda letih. Perlu diketahui bahawa beberapa ubat menyebabkan mengantuk dan membuat operasi kenderaan sangat berbahaya. Ketahui lebih lanjut mengenai memandu mengantuk.
 • Sentiasa berhati-hati apabila menukar lorong. Pemotongan di hadapan seseorang, menukar laluan terlalu cepat atau tidak menggunakan isyarat anda boleh menyebabkan kecelakaan atau kecewa pemandu lain.
 • Berhati-hati semasa memandu sepanjang musim rusa.

Pengertian umum tentang memandu yang selamat

Apa yang perlu dilakukan selepas kemalangan
Sekiranya anda mengalami kemalangan, pertama pastikan tiada seorang pun di dalam kereta yang cedera. Selanjutnya, periksa penumpang di kenderaan lain, pejalan kaki dan orang lain yang berdekatan untuk memastikan mereka OK. Kemudian lakukan lima perkara berikut:

Tinggal di tempat kejadian
Meninggalkan boleh menyebabkan akibat undang-undang, seperti denda atau pelanggaran tambahan.

Panggil 911 atau polis setempat dengan segera
Mereka akan menghantar pegawai dan kakitangan perubatan ke tempat kejadian. Apabila polis tiba, tunggu mereka menyelesaikan laporan kemalangan.

Tinggal di dalam kereta
Jika anda berada di lebuh raya yang sibuk, tinggal di dalam kereta dan tunggu polis atau ambulans. Ia berbahaya jika penumpang berdiri di sepanjang jalan raya atau jalan lain dengan banyak lalu lintas.

Artikel Berbayar : Dapatkan Sewa Kereta Murah Penang anda di KARLOOP. KARLOOP menyediakan perkhidmatan sewa kereta di seluruh Malaysia. Layari https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-penang/

Bertenang
Jangan masuk hujah atau bertempur dengan pemandu lain. Hanya bertukar maklumat kenalan dan insurans. Jika boleh, dapatkan nama dan nombor telefon saksi.

Hubungi pembekal insurans anda
Hubungi penyedia insurans anda untuk melaporkan tuntutan tersebut. Ejen anda akan meminta anda untuk apa-apa dokumen yang anda terima mengenai kemalangan itu, dan akan memberi anda maklumat penting mengenai mendapatkan kereta anda tetap.

Apa yang perlu dilakukan apabila ditarik balik
Jika anda melihat bahawa kereta polis mengikuti anda dengan lampu yang berkelip, tarik ke tepi jalan dengan selamat dan cepat. Tunggu di dalam kereta anda untuk pegawai mendekati, dan bersedia untuk:

Menghidupkan lampu
Hidupkan lampu dalaman anda pada waktu malam dan simpan tangan anda di mana pegawai dapat melihatnya, sebaik-baiknya pada stereng.

Pastikan tangan anda kelihatan
Jangan sampai di bawah tempat duduk anda atau ke dalam kotak sarung tangan anda. Ini boleh menyebabkan pegawai tersebut berfikir bahawa anda sedang mencapai senjata atau menyembunyikan sesuatu.

Menyediakan dokumentasi yang diperlukan
Berikan lesen dan bukti insurans anda kepada pegawai jika ditanya. Jika pegawai meminta anda melepaskan kereta anda, berbuat demikian tanpa pergerakan secara tiba-tiba atau mengancam.

Bersopan santun
Tetap tenang – jangan menjadi argumentatif, tidak senonoh atau kasar – dan tidak pernah cuba menyogok pegawai itu.Paragraph

Jika suatu petikan dikeluarkan, tunjukkan cerita anda di mahkamah lalu lintas jika anda merasa anda telah dilayan dengan tidak adil. Anda mungkin diwakili oleh seorang peguam dan, jika perlu, anda akan didengar oleh seorang hakim atau majistret.