Proton X70 Yang Baharu

Kami telah menunggu saat ini sejak Proton dan Geely mengikat simpulan pada pertengahan tahun lepas, dan ketika itu akhirnya tiba – Proton X70 telah dilancarkan secara rasmi di Malaysia! SUV pertama pembuat kereta negara, yang dilancarkan oleh perdana menteri (dan bekas pengerusi Proton) Tun Dr Mahathir Mohamad di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur petang ini, menandakan satu peristiwa penting sebagai model pertama yang dibina dengan kerjasama konglomerat Cina.Seperti biasa, kita akan bermula dengan sedikit yang paling penting, dan yang kita semua tunggu – harga. Empat varian ditawarkan – Standard 2WD pada RM99,800, Eksekutif 2WD pada RM109,800, Eksekutif AWD pada RM115,800 dan Premium 2WD pada RM123,800. Semua harga, sama di Timur dan Barat Malaysia, berada di jalan tanpa insurans, termasuk waranti tanpa had baru (masih lima tahun).

Kini, anda semua sedar bahawa X70 adalah berdasarkan Geely Boyue – sebenarnya, unit pertama datang sepenuhnya diimport (CBU) dari China, dengan model CKD tempatan yang dipasang pada tahun hadapan. Walau begitu, banyak yang perlu dibongkar, dengan banyaknya Proton yang mula-mula. Oleh itu mari kita terus ke dalamnya.

Artikel Berkaitan : Kereta Sewa Proton X70

Dengan X70, Proton melangkah ke pasaran SUV C-segmen yang sangat kompetitif dan sangat kompetitif, dan ia berbuat demikian dengan kelebihan harga yang tinggi, dengan lebih dekat dengan model segmen B seperti Honda HR-V. Mengukur 4,519 mm panjang, 1,831 mm lebar dan 1,694 mm, X70 adalah 225 mm lebih panjang, 59 mm lebih lebar dan 89 mm lebih tinggi daripada Honda dan mempunyai jarak roda 60 mm lebih panjang pada 2,670 mm – jadi ia tegas dalam kelas di atas.

Walau bagaimanapun, terhadap model lain di dalam kelasnya, Proton berada di bahagian yang lebih kecil, walaupun ia lebih selesa daripada pesaing Koreanya, Kia Sportage dan Hyundai Tucson. Berbanding dengan semua CR-V Honda, X70 adalah 77 mm lebih pendek dan 24 mm sempit, tetapi ia lebih tinggi 15 mm dan roda jaraknya lebih 10 mm.

Seperti yang telah dilaporkan sebelum ini, kereta itu hanya boleh didapati sebagai lima tempat duduk, tanpa pilihan tujuh tempat duduk.Reka bentuk telah diangkat hampir borong dari Boyue yang facelifted, jadi di bahagian hadapan anda masih mendapat lampu projektor tajam – halogens untuk varian Standard, LED untuk yang lain – sementara reka bentuk bumper sportier model yang facelifted, lengkap dengan sirip krom dan lampu kabut LED di sudut bawah, jelas kelihatan.

Bergerak ke sisi, anda mempunyai bulatan fender yang menonjol, garis tali pinggang meniup belakang pintu belakang dan pilar D hitam-hitam untuk memberikannya “bumbung terapung” yang sangat bergaya. Akhirnya, ciri-ciri belakang lampu ekor LED yang luas dan tailpipes berkembar terintegrasi ke plat skid belakang.

Melengkapkan rupa adalah roda aloi berukuran 17 inci pada varian Standard, 18 inci pada Eksekutif dan 19 inci pada Premium.Terdapat beberapa petunjuk gaya yang unik untuk model Proton, seperti gril “tak terhingga” – dikatakan diilhamkan oleh ukiran kayu tradisional Malaysia – yang menggantikan reka bentuk sepusat Geely.

Artikel Berkaitan : https://www.karloop.com.my/

Terdapat juga skrip Proton di kepala- dan lampu ekor, serta pada hiasan plat nombor belakang. Syarikat itu sebelum ini mengatakan bahawa versi CKD akan menerima perubahan yang lebih teliti.Bagi warna yang ditawarkan, varian Standard hanya terdapat di Snow White dan Silver Armor, sementara 2WD Eksekutif memperoleh warna Jet Gray dan Cinnamon Brown; Awang-awang, model AWD Eksekutif hanya ditawarkan dalam warna putih dan kelabu. Premium adalah satu-satunya yang akan datang dengan pelbagai warna, termasuk Red Flame eksklusif.