Siapakah DS Rosmah Mansor?

Datin Seri Rosmah Mansor

Siapakah DS Rosmah Mansor?

Datin Paduka Seri Rosmah Mansor dilahirkan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan pada 10 Disember 1951. Seorang anak kepada pendidik, beliau mempunyai sekolah menengah di Kolej Tunku Kurshiah, sebuah sekolah berasrama yang berprestij untuk gadis-gadis Melayu yang cerah di Malaysia. Dia adalah isteri kepada Dato Sri Mohd Najib bin Tun Hj Abd Razak. Suaminya mengiktiraf isterinya kerana bukan sahaja memberi kehidupan rumah dan keluarga sebagai perhatian dan perhatian sebegitu tetapi memainkan peranan penting dalam membekalkan sokongan penting kepada kepimpinan suaminya di Malaysia. semasa menyampaikan ucapan penutupannya pada mesyuarat agung tahunan UMNO ke-67, Disember 2013 di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra, Presiden Najib Razak memuji isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor kerana “perbuatan baik “nya kepada negara itu.

Dalam ucapannya di perhimpunan agung, beliau menyerlahkan dua contoh di mana Rosmah membantu Malaysia; satu contoh di mana isteri Perdana Menteri memainkan peranan penting dalam melepaskan pelajar yang ditahan di Mesir; dan semasa Piramid Operasi Malaysia di Arab Saudi, kerajaan meminta keluar pelajar Malaysia tanpa visa. Beliau menggunakan hubungan diplomatiknya dan mendapat pelajar dengan kerajaan Saudi yang menawarkan dua jet jumbo untuk membantu kita mengekstrak pelajar.

Datin Seri Rosmah Mansor

Datin Seri Rosmah Mansor dan Anak Permata

Datin Paduka Seri Rosmah Mansor sangat percaya bahawa pembangunan modal insan bermula dengan anak-anak dan ia merupakan pelaburan penting bagi negara. Ini akan meletakkan asas kukuh untuk pertumbuhan negara, produktiviti, perpaduan sosial dan keamanan. Oleh itu, beliau telah aktif dalam memacu inisiatif ini melalui program PERMATA bermula dengan penubuhan pusat pendidikan dan pusat penjagaan kanak-kanak di seluruh negara atau Permata Negara yang memberi tumpuan kepada kanak-kanak di bawah 5 tahun. Melalui usaha beliau, setakat ini, lebih daripada 650 Pusat Permata Negara telah ditubuhkan di seluruh negara.

Program ini telah diperluaskan kepada kanak-kanak berbakat intelektual di bawah panji PERMATA Pintar, yang bertujuan untuk menyediakan persekitaran pembelajaran yang sesuai untuk mencabar mereka sepenuhnya. Program ini menawarkan dua pendekatan, kem sekolah tahunan untuk kanak-kanak berumur 9-15 dan sekolah untuk kanak-kanak berbakat berusia 16-17 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Adapun PERMATA Seni, tujuannya adalah untuk memperhalus lagi bakat anak-anak dalam seni persembahan i.e: musik, paduan suara dan tarian. Walaupun untuk PERMATA Insan, kanak-kanak berbakat diberikan pendedahan awal kepada pemahaman tentang al-Quran dan as-Sunnah untuk menjadikan mereka intelektual Islam masa depan.

Sebagai cara untuk menjangkau golongan belia terutama yang berisiko, beliau memulakan Perkasa Remaja melalui camp camp dan program berasaskan Komuniti. Kedua-dua program ini bertujuan untuk memperkasakan belia untuk menjadi pembangunan arus perdana.

Pengiktirafan Kepada Datin Seri Paduka Rosmah Mansor

Sebagai pengiktirafan atas sumbangan beliau kepada negara dan rakyatnya, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor telah dianugerahkan pelbagai anugerah yang tinggi dari Negeri Pahang, Kedah, Melaka, Selangor, Kelantan, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak. Beliau juga dianugerahkan Doktor Kehormat dalam Pendidikan oleh Universiti Teknologi MARA Malaysia, Doktor Kehormat Inovasi dalam Pembangunan Kapasiti Manusia oleh Limkokwing Universiti Teknologi Kreatif dan Doktor Kehormat dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak oleh Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Sumbangannya juga diakui di peringkat antarabangsa dengan penghargaan Tanggungjawab Sosial dari kota Ankara, Turki. Beliau juga dianugerahi Doktor Kehormat Surat oleh Universiti Curtin Australia dan Profesor oleh Universiti Teknologi Maklumat Antarabangsa, Kazakhstan.

Rosmah Mansor telah dianugerahkan pelbagai anugerah, gelaran dan pengiktirafan dari institusi tempatan dan luar negara. Salah satu anugerah paling terkenal yang beliau terima ialah Anugerah Perdamaian dan Harmoni dari Majlis Perniagaan untuk Pengertian Antarabangsa dari Amerika Syarikat pada 17 April 2010. Anugerah ini diberikan kepada Rosmah Mansor oleh bekas Setiausaha AS Lawrence Eagleburger. Acara ini diadakan di Hotel St. Regis yang terkenal.

Pada 2 Mac 2012, Rosmah Mansor dianugerahkan Pingat Perkhidmatan Cemerlang dari presiden Institut Teknologi Stevens, Dr. Nariman Farvardin di New Jersey, sebagai pengiktirafan terhadap perkhidmatan awamnya, terutamanya dalam memperkasakan wanita dan kesamarataan jantina, dan peranan penting yang dimainkannya dalam menggalakkan pendidikan awal di kalangan rakyat Malaysia.